Agentúra Moody's potvrdila rating Česka na úrovni A1

21.07.2013 Celý región

Praha/New York 21. júla (TASR) - Agentúra Moody's Investors Service v piatok (19. 7.) potvrdila svoje hodnotenie úverovej dôveryhodnosti Českej republiky.

Hlavnými dôvodmi je snaha vlády a ozdravenie verejných financií a malý vplyv dlhovej krízy eurozóny na krajinu, informovala Moody's.

Agentúra potvrdila rating dlhodobých záväzkov ČR na úrovni A1 a rating krátkodobých záväzkov na úrovni P-1. Výhľad ratingov zostal stabilný.

Česko má podľa Moody's za sebou výraznú fiškálnu konsolidáciu. Navyše, dlhová kríza eurozóny mala vďaka dobrej fiškálnej a menovej politike a zdravému bankovému systému len obmedzený negatívny vplyv na krajinu.

Praha je odhodlaná naďalej prijímať opatrenia na zníženie deficitu, čo je kľúčovým faktorom pre zachovanie fiškálnej dôveryhodnosti a vytvorenia fiškálnej rezervy pred nástupom novej vlády po páde kabinetu Petra Nečasa, uviedla Moody's. Česko vlani už tretí rok po sebe prekonalo stanovené konsolidačné ciele, a to aj napriek nepriaznivému makroekonomickému prostrediu a politickému napätiu, ktoré viedlo k pádu vládnej koalície.
 

Vyberte región